Home Топ новини Иванка Тръмп е спрягана за шеф на Световната банка

Иванка Тръмп е спрягана за шеф на Световната банка

14
0
SHARE

Дъщерята на американския президент Доналд Тръмп Иванка е спрягана за президент на Световната банка. 

Настоящият шеф на банката Джим Йон Ким реши да се откаже от поста, въпреки че мандатът му трябваше да продължи до 2022 г. Той ще напусне поста на 1 февруари, а временно шеф на институцията ще стане Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка.

Джим Йон Ким ще започне работа в инвестиционния фонд Global Infrastructure Partners, специализиран във финансирането на инфраструктурни проекти.

В същото време обаче започна обсъждане на следващите кандидати за шеф на банката. 

Сред тях според „Файненшъл таймс“ освен Иванка Тръмп е и бившата постоянна представителка на САЩ в ООН Ники Хейли. 

Като потенциални кандидати се споменават още Дейвид Малпас, високопоставен представител на американското министерство на финансите, Майк Грийн, председател на Американската агенция за международно развитие, нигерийският икономист Нгоци Оконджо-Ивеала, който преди седем години беше претендент за лидерския пост на Световната банка, Доналд Каберука, руандийски икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка.

Кандидатите за президент на Световната банка трябва да внесат кандидатурите си между 7 февруари и 14 март. Изборът на новия ръководител ще стане преди пролетните срещи на банката, които ще се проведат в седмицата, започваща от 8 април. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here