Home Топ новини И все пак: Срив на раждаемостта има

И все пак: Срив на раждаемостта има

15
0
SHARE

Независимо, че данните в регистъра на ражданията не са актуални, сривът на раждаемостта през 2018 г. е факт. Това показва проучване на бТВ в най-големите болници у нас.

Заради проблема с базата данни никой в държавата, включително министерството на здравеопазването, все още не знае колко деца са се родили у нас през миналата година.

Спад в раждаемостта обаче отчитат и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 година в сравнение с 2017 г. С над 8% по-малко деца са се родили в най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”.

„Възрастовата група над 35 години. Относителният дял на ражданията в тази възраст нараства. Раждания до 18 годишна възраст – втора група. Относителният дял на ражданията в тази група нараства. И трето относителния дял на ражданията между 18 и 35 годишна възраст намалява. А всъщност това е най-хубавата възраст за раждане”, обяснява д-р Анатолий Дуковски от АГ „Майчин дом”.

По думите му практически това структурно различие не е добро. Излиза, че раждат по-възрастните жени и тези в пуберитетна възраст, деца на по 16 -17 години.

Заради неработещият регистър изискваме данни от здравната каса за броя на платените пътеки за раждане през 2018 г. От данните на касата става ясно, че за периода от януари до началото на декември в България са платени над 53 хиляди раждания, на фона на над 58 хиляди за предходната година. Или спад от почти 8% спрямо 2017-та. Ражданията извън платените от касата са по-скоро изключение.

Наличните вече данни подсказват, че 60 хиляди бебета ще е трудно достижима бройка за 2018-та. При около 110 хиляди починали.

На година в България се раждат толкова деца, колкото да напълнят 5 пъти капацитета на зала арена Армеец. За една година умират хора, колкото 9 пъти капацитета на тази зала. Така всяка година населението намалява 4 пъти колкото капацитета на тази спортна зала.

Д-р Дуков от „Майчин дом” смята, че по-притеснително от спада на раждаемостта е увеличаващият се брой на деца, които раждат деца, дори в София.

Официалните данни за броя на родените у нас ще са известни чак през април.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here