Home Топ новини Мая Манолова: Лишаване от свобода на двама журналисти нарушава човешките права

Мая Манолова: Лишаване от свобода на двама журналисти нарушава човешките права

20
0
SHARE

Според омбудсманa Мая Манолова задържането на двамата журналисти Димитър Стоянов от Биволъ и румънския му колега Атила Биро от RISE Project нарушава човешките права и свободата на словото. 

Общественият защитник е разговарял със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я информирал, че двамата журналисти са били освободени в 4.30 часа тази сутрин.

Омбудсманът констатира, че има съмнения за противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност. Общественият защитник е категоричен, че се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация, се твърди в позицията на Мая Манолова, изпратена до медиите.

Тя е провела разговор и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я информирал за предприетите действия от негова страна.

Омбудсманът е изискал пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here