Home Топ новини Метро до Икеа, нов лифт от паркинга към Витоша

Метро до Икеа, нов лифт от паркинга към Витоша

15
0
SHARE

Два от основните стълбове за нов лифт на Витоша да се разположат до паркингите на Икеа и София ринг мол, така че да имат обща спирка с бъдещото метро на Околовръстното, ще гласува днес Столичният общински съвет. 

Докладът е внесен от кмета на района Теодор Петков, след като със собствениците, през чийто имот трябва да преминава въжената линия някой ден, са проведени трудни и продължителни преговори, за да стане възможно продължението на Симеоновския лифт.  Главният архитект на София Здравко Здравков обясни пред съветниците от комисията по архитектура, че договореният вариант няма да затруднява скиорите, на които при предишен проект би им се наложило да се катерят със ски и екипи до лифта, след като слязат от метрото. 

Днес СОС трябва да одобри Столична община да получи безвъзмездно сервитутно право на преминаване от собствениците на мола и  мебелния магазин. 

Засега няма осигурено финансиране, както и ясен инвеститор за новия лифт, но така ще бъде осигурено безпроблемното изграждане на въжената линия. 

Проектът е съобразен с една от одобрените от общината възможности за разширяването на метрото с две спирки над Околовръстното шосе след метростанция „Бизнес парк“. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here