Home Топ новини Навръх нова година New Horizons ще пресрещне астероид на ръба на Слънчевата...

Навръх нова година New Horizons ще пресрещне астероид на ръба на Слънчевата система

10
0
SHARE

Навръх нова година сондата New Horizons ще ще премине близо до астероид на ръба на Слънчевата система. Това е първата по рода си среща на създаден от човека апарат с толкова отдалечено тяло от Слънчевата система. Това е обект в Пояса на Кайпер, наречен 2014 MU69 или Ултима Туле, съобщава Наука OFFNews.

Най-близкият подход на New Horizons към тялото ще бъде малко след полунощ – 00:33 EST или 7:33 часа българско време.

Сондата ще премине покрай Ултима Туле почти три пъти по-близо, само на 3500 км, в сравнение с Плутон, покрай който прелетя на 12,5 хил. километра.

След като напусна Плутон преди почти три и половина години, през юли 2015 г. New Horizons измина разстояние от почти 1,6 милиарда километра и се движи точно по график.

При скорост от 50 700 километра в час дори и мъничко въздействие би могло да унищожи космическия кораб. А наземният екип няма да може да вземе контрола от първо лице над New Horizons, за да заобиколи препятствията, защото комуникацията със сондата е невероятно бавна.

New Horizons на Ултима Туле. Композитно изображение, съставено от стотици снимки, заснети от инструмента LORRI. Жълтата точка в средата е Ултима Туле, а X маркира идеалното разстояние. По-големият кръг е разстоянието, което щеше да бъде използвано, ако бяха открити опасности. NASA/Johns Hopkins Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute.

В момента New Horizons е на 44,10 астрономически единици от Земята или около 6,11 светлинни часа. Това означава, че макар радиовълните да пътуват със скоростта на светлината, ще им трябват повече от 6 часа, за да достигнат сондата.

Името на обекта идва от митичен остров от средновековни карти и се отнася за място, което се намира извън границите на познатото. За астероида се знае, че представлява неправилно парче скала в астероидния Пояс на Кайпер. Тялото представлява или два свързани астероида, или много близка двойна система, с един астероид с размер около 20 километра и друг – 18 километра. То има червеникав оттенък и му трябват над 296 години, за да извърши една пълна обиколка на Слънцето.

Повече четете на Наука OFFNews.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here