Home Топ новини Първи глоби за скейтбордисти пред НДК заради новата наредба за обществения ред,...

Първи глоби за скейтбордисти пред НДК заради новата наредба за обществения ред, каскадите са забранени

14
0
SHARE

Днес полицаи са започнали да прилагат новата наредба за опазване на обществения ред на Столична община, като са изгонили децата каращи скейтборд пред НДК.

За това алармираха от SofiaSkateCity на страницата си във фейсбук. Те определят текста в наредбата като безумен и обвиняват за това шефа на комисията за обществен ред и сигурност към СОС Иван Илиев. „Събирайте сили за протестни действия след нова! Искаме да уведомим Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova, че щом ще обявяват война на децата на София, ние няма да се крием, пишат още от SofiaSkateCity. 

Наредбата, която бе приета в края на септември, предвижда забрана в чл. 4, ал. 3 за „използването на парапети, огради, пейки, бордове на фонтани, оборудване и съоръжения на детски площадки, поставени в градините, парковете, детските и спортните площадки или на други места за обществено ползване за изпълнение на каскади с всякакъв вид средства за придвижване тип „борд“, ролери, ролкови кънки и велосипеди. 

Карането на скейтбордове не е забранено, каскадите с тях обаче попадат под ударите на член 16: Който нарушава забраната по чл. 4. т. 3-6, се наказва с глоба в размер от 100 до 300 лв. и/или с имуществена санкция в размер от 400 лв. до 600 лв. 

Общинарите мотивират забраната, „за да се гарантира обществения ред, живота и здравето на използващите тези средства и да се предпази от повреждане и разрушаване общинското имущество“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here