Home Топ новини Разходите за персонал са най-голямото предизвикателство пред бизнеса

Разходите за персонал са най-голямото предизвикателство пред бизнеса

16
0
SHARE

Разходите за персонал са най-голямото предизвикателство за бизнеса в Европа зарадиди тенденцията на ръст на заплатите и тежестта от високите данъци и осигуровки.

Това е един от изводите от проучването за бизнес климата „Европейско икономическо проучване 2019“ на Европалати, представено днес в Българската търговско-промишлена палата, която също се включва в изследването, съобщи БТА>

Други трудности пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на енергията и на суровините, което е особено валидно за страните от Централна и Източна Европа, вкл. и България, поради нарастващите разходи за природен газ и динамиката в цените на суровия петрол.

Проучването е направено през септември и за България са анкетирани близо 600 фирми, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

По думите му темата за разходите за персонал са особено чувствителна тема и у нас, особено сега, когато правителството под натиска на протестите започва да отделя по-големи средства за различни сектори – за ръста на заплатите в държавния сектор, в образованието, здравеопазване. В същото време той посочи, че обявените вчера от работодателските организации след среща при премиера Бойко Борисов граници на ръст на заплатите в частния сектор догодина не са непостижими при условие, че няма сериозни трусове в страната. 

Друг проблем пред бизнеса е свързан с липсата на квалифицирани кадри, показват данни от изследването. Близо 54 на сто от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес средата догодина, докато за 2018 г. делът им е бил 63 на сто. Има известни очаквания за намаление на инвестиции, които компаниите от България ще направят в своята дейност.

По темата за обявеното вчера от премиера намерение да предложи намаляване на субсидиите за партиите с предупреждението, че има голям риск от това, Цветан Симеонов посочи, че и сега фирмите плащат на партиите допълнително и изтъкна, че е по-добре е бъде разтоварен бюджетът, тези пари да бъдат оставени у данъкоплатците, които реализират печалба. По-добре е тези пари да работят в икономиката, отколкото да се изтеглят от икономиката и да бъдат похарчени за партийни цели, голямата част от които раждат идеи, които не са в полза на българската икономическа среда и за фирмите, допълни председателят на БТПП.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here