Home Топ новини След заплаха от Цацаров: Екоминистерството променя концесията за ски зоната в Банско

След заплаха от Цацаров: Екоминистерството променя концесията за ски зоната в Банско

11
0
SHARE

Правителството ще преговаря с концесионера на ски зоната в Банско – „Юлен“ АД, за да бъде променен концесионният договор.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов на брифинг, след като снощи при гостуването си в „Шоуто на Слави“ главният прокурор Сотир Цацаров обяви готовност за повдигане на обвинения на членове на правителството заради бездействието им по случая.

Цацаров припомни, че в резултат на проверката на прокуратурата е изпратено предложение до Министерския съвет за незабавни действия, с които да „приведе концесията в съответствие с концесионния договор, да ограничи концесионната площ до размера, който е по договор и да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение“.

Ще предложим на Министерския съвет да упълномощи министъра на околната среда да финализира преговорите. Това ще се случи в сряда или най-късно другата сряда, заяви Нено Димов.

Той уточни, че към концесионния договор ще се добави отговорност при неизпълнението му, а концесионната такса ще бъде „съществено увеличена“ – в момента тя е около 300 хил. лв.

Във връзка с искането на Цацаров да бъде осигурено пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор, Димов отговори, че това „не е направено до момента, защото е изключително трудно да се определи коя е тази зона“.

Той обясни, че в договора са цитирани 3 различни територии, които концесията да обхваща, и не е ясно коя от трите е имал предвид концедентът.

Още 2001 г., когато е сключван концесионният договор, е направена изключително дълбока грешка, за която трябва да се търси отговорност. Тя поставя днешния Министерски съвет в невъзможност – трябва да намерим начин да сведем тези 3 територии в това, което е имал предвид концедентът преди 17 г., заяви екоминистърът и добави, че това би означавало нова концесия.

Нено Димов каза още, че е поискал от БНБ да му бъде съобщено кой е действителният собственик на фирмата „Юлен“ АД, но регулаторът му отговорил, че няма това правомощие.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here