Home Топ новини Ще има нова ски зона край Видин, реши съдът

Ще има нова ски зона край Видин, реши съдът

15
0
SHARE

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата срещу екологичната оценка на Общия устройствен план на бъдещата туристическа и ски зона „Миджур“. 

Екологичната оценка бе изготвена от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Монтана и по-късно обжалвана от Асоциацията на парковете в България (АПБ), ръководена от Тома Белев. Сред аргументите на АПБ бе, че проектът ще застраши местообитанията на риса, кафявата мечка и европейския вълк в областта.

Екологичната оценка първо бе обжалвана в Административния съд в Монтана, а след това и във Върховния административен съд, като и двете съдилища отхвърлиха аргументите на АПБ. Това се вижда от Решение № 16247, публикувано на сайта на ВАС. От него става ясно, че Съдът намира за неоснователни твърденията на АПБ, че проектът е в нарушение на европейски директиви или Закона за биоразнообразието. 

Проектът предвижда изграждането на първата голяма ски зона в Северозападна България над село Чупрене, област Видинско, край най-високия в тази част на Балкана връх – вр. Миджур (2168 м.). Проектът е включен в Стратегията за развитие на туризма още през 2012 г. Предвиденият мащаб на зоната е от 500-700 хектара, като 1/4 от тях попадат в защитена зона „Миджур“. Към проекта вече има заявен интерес от частни инвеститори.

Планирани са 14 ски писти за спорт с обща дължина 16 км., както и изграждането на система за изкуствен сняг, 3-4 учебни площадки със ски училища, заведения за хранене и напитки и място за наем на ски екипировка. Сред предвидените съоръжения са лифтове, влекове, беседки и наблюдателници. Идеята беше приветствана от кмета на община Чупрене, Ваньо Костин, който очаква проектът да повиши заетостта в региона. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here