Home Топ новини Юнкер готов да изслуша Тереза Мей, но няма да предоговаря сделката за...

Юнкер готов да изслуша Тереза Мей, но няма да предоговаря сделката за Брекзит

10
0
SHARE

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не е разговарял в последните дни с британския премиер Тереза Мей, но е готов да я изслуша по всяко време. Това заяви днес говорител на комисията, цитиран от БТА. 

Той отговори на въпроси, свързани с обявените намерения на Мей да потърси от ЕС още уверения, необходими за одобряване в Британския парламент на постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания.

Преговорите приключиха, не са предвидени нови заседания на преговарящите, посочи говорителят. Той добави, че споразумението не подлежи на предоговаряне.

Следващите стъпки трябва да бъдат определени от британските депутати, добави той по повод отложеното гласуване на споразумението от парламента в Лондон. Според говорителя предвидените временни мерки за недопускане на възстановяването на границата между Ирландия и Северна Ирландия ще важат до намирането и утвърждаването на трайно решение.

На последното заседание за годината през декември Европейският съвет реши, че няма какво повече да предложи на Великобритания, освен постигнатото след дълги преговори споразумение.

В текста се предвижда мерките за ирландската граница да бъдат временни и да отпаднат, когато бъде постигната договореност за трайно уреждане на въпроса. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обобщи, че постигнатата договореност е най-добрата и единствено възможната.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here