Home Топ новини При покупката на F-16 няма да има скрити разходи, заявиха от ‘Локхийд...

При покупката на F-16 няма да има скрити разходи, заявиха от ‘Локхийд Мартин’

17
0
SHARE

„Офертата ни за F-16 блок 70 за България включва пълен пакет с обучение за пилоти и наземни екипи, логистика, помощно оборудване и оръжия за всички оперативни нужди, което означава, че няма абсолютно никакви скрити разходи.“

Това заяви Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на F-16“ в американската компания „Локхийд Мартин“, цитиран от представителството им в България. Напомняме, че през декември правителството избра изтребителите F-16 блок 70 на американската компания пред другия главен претендент, предложен от Швеция – JAS – 39СD „Gripen“.  

Тъй като сделката с „Локхийд Мартин“ надвишава предвидения бюджет от 1,8 млрд. лв. с ДДС, от компанията планират да работят с правителствата на САЩ и България за намаляването на разходите за изтребителите докато трае процесът по придобиване. Подобно твърдение беше изказано и от американският държавен секретар Майк Помпео, който през декември заяви, че САЩ са готови да „нагодят окончателните параметри на потенциална продажба на изтребители F-16 към бюджетните и оперативни изисквания на България“.

От „Локхийд Мартин“ припомнят, че F-16 Блок 70 разполага с многоцелеви радар (AESA), който може да проследява 20 отделни цели едновременно и има обхват от над 160 морски мили срещу наземни цели – значително повече от другите изтребители от четвърто поколение. Според компанията изтребителят „гарантира оперативната съвместимост с НАТО за десетилетия напред и отговаря идеално на потребностите на българската национална отбрана“ и икономиката и индустрията на България могат само да спечелят от партньорство с „Локхийд Мартин“. 

По думи на компанията около 700 изтребители F-16 се ползват във военновъздушните сили на 10 държави-членки на НАТО в Европа. Сред тях е и южната ни съседка Гърция, която през декември обяви модернизацията на 84-те си изтребители F-16 от по-ранно поколение до стандарт Viper, който е подобен на новия блок 70, избран от българското правителство. 

„На България няма да ѝ се налага да придобива каквито и да било допълнителни оръжия чрез отделни договори с трети страни или лицензи от правителства за интегрирането и използването им, които водят до допълнителни разходи и несигурност при другите оферти“, допълни още Робинсън.

Изтребителите ще бъдат произведени в новия завод на компанията в Грийнвил, щат Южна Каролина, САЩ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here